Εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής

Nov 20, 2014 by

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα σπινθηρογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση πολλών ιατρικών προβλημάτων.
Μερικά από τα πιο συχνά σπινθηρογραφήματα είναι:

 • Το σπινθηρογράφημα οστών, για εξέταση ορθοπεδικών παθήσεων, όγκων ή οστικών πόνων, αγνώστου αιτιολογίας.
 • Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, για την διευκρίνιση της λειτουργίας του αδένα και της φύσης των όζων που μπορεί να εμφανίζει ο αδένας αυτός.
 • Το σπινθηρογράφημα καρδιάς, για την αναγνώριση της φυσιολογικής ή μη ροής αίματος στο μυοκάρδιο, για τον καθορισμό της ύπαρξης και της έκτασης ζημίας στο μυοκάρδιο μετά από έμφραγμα και σε ένα βαθμό για τον προσδιορισμό της καρδιακής λειτουργίας.
 • Η ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία για την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας.
 • Το σπινθηρογράφημα πνευμόνων, για την εκτίμηση της αιμάτωσης και της αέρωσης των πνευμόνων, καθώς και για τον καθορισμό της παρουσίας εμβόλων από θρόμβους που αναπτύσσονται στις φλέβες.
 • Το σπινθηρογράφημα νεφρών, κυρίως σε παιδιά, για την ανίχνευση πυελονεφριτικών βλαβών.
 • Το δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών, για την μελέτη της νεφρικής λειτουργίας και την ανίχνευση νεφραγγειακής υπέρτασης.
 • Το σπινθηρογράφημα ήπατος και χοληφόρων, για την εκτίμηση της λειτουργίας τους και την ανίχνευση οξείας χολοκυστίτιδας και διαφυγών της χολής.
 • Το σπινθηρογράφημα με Ga-67, για την ανίχνευση φλεγμονών και διαφόρων τύπων όγκων.
 • Το σπινθηρογράφημα με επισημασμένα λευκά αιμοσφαίρια, για την ανίχνευση φλεγμονών.
 • Το σπινθηρογράφημα εγκεφάλου για τη διερεύνηση προβλημάτων στον εγκέφαλο, όπως διαταραχές της αιμάτωσης ή της πυκνότητας διαφόρων υποδοχέων ή ύπαρξης αγγείων.
 • Το σπινθηρογράφημα μαστού, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την μαστογραφία για την πιο ακριβή ανίχνευση και εντόπιση καρκινωματώδους ιστού στους μαστούς.
 • Τα σπινθηρογραφήματα με επισημασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, για την ανίχνευση αιμορραγίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Άλλες εξετάσεις που συνήθως διενεργούνται περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό της θυρεοειδικής πρόσληψης Ι-131 για την ανάλυση της συνολικής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και την απεικόνιση της δομής του αδένα. Παρότι η διάγνωση γίνεται συνήθως με μία ραδιοϊσοτοπική εξέταση, μπορεί να χρειαστεί επιβεβαίωση του αποτελέσματος της και με μια άλλη ραδιοϊσοτοπική εξέταση ή εξέταση άλλης φύσεως.

Οι διαδικασίες της Πυρηνικής Ιατρικής είναι πολύ ασφαλείς. Ο ασθενής λαμβάνει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα ραδιοφαρμάκου, αρκετή όμως για να δώσει ακριβείς διαγνωστικές πληροφορίες. Η ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφάται στις εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής είναι συνήθως μικρότερη ή και πολύ μικρότερη από αυτή των ακτινολογικών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις Πυρηνικής γίνονται με την συνεργασία του πυρηνικού γιατρού και τεχνολόγων της Πυρηνικής Ιατρικής, που είναι επαγγελματίες σε θέματα προστασίας υγείας, εκπαιδευμένοι και έμπειροι στη θεωρία και εφαρμογή των εξετάσεων Πυρηνικής Ιατρικής. Διενεργούν της εξέταση χορηγώντας το ραδιοφάρμακο, τοποθετώντας τον ασθενή σωστά κάτω από την γ-camera, χειριζόμενοι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην πραγματοποίηση της εξέτασης και την επεξεργασία των δεδομένων.

Ο πυρηνικός ιατρός, που είναι εκπαιδευμένος στη φυσική και την χημεία, έχει άδεια να χρησιμοποιεί ραδιενεργούς ιχνηθέτες, επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ραδιοφαρμάκου που θα χορηγηθεί, το πρωτόκολλο που θα εφαρμοσθεί, παρεμβαίνοντας όταν χρειάζεται στην επεξεργασία των δεδομένων και αξιολογεί τα λαμβανόμενα αποτελέσματα.

Η Πυρηνική Ιατρική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά. Θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για τον θυρεοειδή, είναι μια συνήθης θεραπευτική διαδικασία, τόσο για την θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, όσο και του καρκίνου του θυρεοειδούς.

term of service and privacy policy