ΟΔΗΓΙΕΣ

Nov 20, 2014 by

Προετοιμασία ασθενούς

Γενικά δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για τις διαγνωστικές εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής. Αν κάποια τέτοια προετοιμασία είναι αναγκαία, ο ασθενής ειδοποιείται πριν την εξέταση. Μερικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν ελαφρά προετοιμασία.

Για παράδειγμα, αν πρόκειται ο ασθενής να κάνει μια εξέταση καρδιάς, κόπωσης και ηρεμίας, καλό θα ήταν να έχει στερηθεί της λήψης τροφής για τις προηγούμενες τρεις με τέσσερις ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εικόνες της καρδιάς είναι πιο εύκολο να αξιολογηθούν αν το στομάχι είναι άδειο.

Αν πάλι, ο ασθενής πρόκειται να κάνει σπινθηρογράφημα με μονοκλωνικά αντισώματα για προστατικό όγκο, καρκίνο των ωοθηκών ή του ορθού ή φλεγμονή είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο γιατρός και ο τεχνολόγος σχετικά με το αν ο ασθενής είναι αλλεργικός ή ευαίσθητος σε κάποια ουσία ή φάρμακο.

Δεν χρειάζεται να διακόψει τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες του ή να σταματήσει κατά κανόνα τη λήψη προηγούμενων φαρμάκων. Πρέπει όμως, να ενημερώνει τον γιατρό του για τα φάρμακα που λαμβάνει, γιατί κάποια αυτών επηρεάζουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη εξέταση πυρηνικής ιατρικής είναι να παραμείνει ο ασθενής όσο το δυνατό πιο ακίνητος. Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα, κάνοντας πιο δύσκολη της αξιολόγησή τους και αυξάνοντας την πιθανότητα να χρειαστεί επανάληψη της εξέτασης.

Η ένδυση πρέπει να είναι άνετη, ώστε ο ασθενής να είναι χαλαρός κατά την εξέταση. Επιπλέον θα πρέπει να είναι ζεστή , καθώς ο χώρος εξέτασης είναι ψυχρός για την καλύτερη λειτουργία των μηχανημάτων. Όταν ο ασθενής πρόκειται να παραμείνει παρατεταμένα στην ίδια θέση και πονά, είναι σκόπιμη η λήψη ενός παυσίπονου.

Οι εξετάσεις στο αίμα είναι καλύτερα να γίνονται μετά από νηστεία. Οι θεραπευτικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων απαιτούν ειδική προετοιμασία του ασθενούς. Οι θεραπευτικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων δεν γίνονται σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.

Μετά την εξέταση

Για τις διαγνωστικές και ορισμένες θεραπευτικές εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής χρησιμοποιούνται μικρές ποσότητες ραδιοφαρμάκων και έτσι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον με ασφάλεια λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις όπως:

  • να χρησιμοποιούν χωριστή τουαλέτα από μία έως μερικές μέρες
  • να αποφεύγουν το sex από μία έως μερικές μέρες
  • να μην κάθονται πλησίον μικρών παιδιών ή εγκύων χωρίς λόγο, ούτε να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Παιδιά

Όπως είναι γνωστό, οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής γίνονται και στα παιδιά και είναι ακίνδυνες, γιατί χρησιμοποιούνται και υπολογίζονται ακριβώς, πολύ μικρές ποσότητες ραδιοφαρμάκων. Τα χρησιμοποιούμενα ραδιοφάρμακα δεν είναι τοξικά ούτε προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι συχνά αποφεύγεται στα παιδιά η πραγματοποίηση ακτινολογικών εξετάσεων και ο έλεγχος γίνεται συχνά με εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, ακριβώς γιατί η λαμβανόμενη δόση είναι μικρότερη, όπως π.χ. στην κυστεογραφία για την παρακολούθηση της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης.

Τα παιδιά την επομένη της εξέτασης μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο τους.

term of service and privacy policy