ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Dec 9, 2021 by

Η ποικιλία του ιού ΔΕΛΤΑ

Το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο των ζητημάτων υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Delta του ιού SARS-CoV-2. Η πλέον πιο διαδεδομένη μετάλλαξη αποτελεί και την πιο μεταδοτική μορφή του ιού συγκριτικά με τις μεταλλάξεις Alpha και Beta. Η μετάλλαξη αυτή φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα στέλεχος πιο μολυσματικό, πιο ανθεκτικό, με υψηλότερο ιικό φορτίο και ταχύτερη εξάπλωση στα ανθρώπινα όργανα σε σχέση με το προγονικό. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερα παιδία καθώς και ανεμβολίαστους ενηλίκους να εισάγονται στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, από το συνολικό αριθμό νοσηλευόμενων λόγω Covid-19, οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες αποτελούν το 95-98%. Όμως, ακόμα και άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μολυνθούν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, αν δεν λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι κλειστοί χώροι, η απουσία μάσκας και ο συνωστισμός ευνοούν την μετακίνηση ιικών σωματιδίων στον αέρα και είναι βασικές αιτίες εξάπλωσης του ιού.  Παρ’ όλα αυτά τα εμβολιασμένα άτομα που νοσούν δείχνουν να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και να μεταδίδουν σε μικρότερο ποσοστό τον ιό σε άλλα άτομα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ακόμα και την μετάλλαξη Delta του ιού. Τα μη εμβολιασμένα άτομα αποτελούν δυστυχώς το “καύσιμο” του ιού το οποίο οδηγεί στην ταχεία αυτή εξάπλωση. Ο εμβολιασμός λοιπόν είναι ο μόνος τρόπος  που αποδεδειγμένα μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση και τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού.

Η ποικιλία του ιού ΟΜΙΚΡΟΝ

Η ποικιλία Β 11529 ανεφέρθη στο WHO από τη Νότιο Αφρική στη 24η Νοεμβρίου και ονομάσθηκε ποικιλία ΟΜΙΚΡΟΝ. Η ποικιλία αυτή χαρακτηρίζεται από  μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες έχουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα διαγνωστικά tests που διαθέτουμε ανιχνεύουν και αυτή την ποικιλία του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα tests ανιχνεύουν περισσότερα από ενός γονίδια.Η νέα αυτή ποικιλία του μεταβαλλόμενου ιού είναι πλέον μεταδοτική, αυξάνει το ιικό φορτίο, αλλάζει την κλινική εικόνα της νόσου και ελαττώνει σε ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των μέσων που διαθέτουμε κατά του ιού. Όσον αφορά στα εμβόλια, οι μεταλλάξεις του ιού μπορεί να αλλοιώσουν την αποτελεσματικότητά τους αλλά δεν μπορούν να τα καταστήσουν πλήρως αναποτελεσματικά. Με τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση πολλών ανοσολογικών αντιδράσεων, που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων.Ήδη οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων ασχολούνται εντατικά με την νέα αυτή ποικιλία του ιού, με σκοπό να προσαρμόσουν τα εμβόλια και να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά τους.

¨Οσον αφορά την  εμφάνιση νέων ποικιλιών του ιού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κύριος παράγων είναι η αναστολή της μετάδοσης του ιού στη γένεσή του. Αυτό εξυπακούει διεθνή συνεργασία,  ισομερή κατανομή των διαθέσιμων μέσων και εναρμόνιση των λαμβανόμενων μέτρων σε όλο τον πλανήτη.

 

Related Posts

Tags

Share This

term of service and privacy policy