SPECT/CT

Η τομογραφία SPECT εφαρμόζεται σε όλα πλέον τα στατικά σπινθηρογραφήματα και σε μερικές περιπτώσεις και σε δυναμικά σπινθηρογραφήματα της καρδιάς σε συγχρονισμό με το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η SPECT έχει πολύ καλύτερη ευαισθησία από τη συμβατική σπινθηρογράφηση και μπορεί να ανιχνεύσει τη μυοκαρδιακή βλάβη και να εντοπίσει καλύτερα σε τρεις διαστάσεις τις ανιχνεύσιμες βλάβες.

Η εφαρμογή της SPECT στις σπινθηρογραφικές μελέτες του μυοκαρδίου είναι η αποκλειστικά χρησιμοποιούμενη μέθοδος σήμερα και αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη σήμερα μέθοδο για την εκτίμηση της εφεδρείας των στεφανιαίων στη γνωστή στεφανιαία νόσο προ και μετά από επέμβαση στα στεφανιαία (παράκαμψη ή τοποθέτηση stent). Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης (επίπεδο βιωσιμότητας) του μυοκαρδίου μετά από την εγκατάσταση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Επίσης, η SPECT προσφέρει εξαιρετικές πληροφορίες στη μελέτη των ανοιών, τη διάκριση μεταξύ νόσου Altzheimer και αγγειακής άνοιας, τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την ανίχνευση επιληπτογόνου εστίας σε ictal ή interictal φάση.

Τέλος, η SPECT έχει ευρεία εφαρμογή στην τομογραφική διερεύνηση οστικών βλαβών, στην εντόπιση όγκων και στην πνευμονική εμβολή.

 


 

H SPECT/CT αποτελεί τη νεώτερη γενιά της υβριδικής απεικόνισης, μετά την PET/CT, που είναι πλέον εδραιωμένη, κορυφαία διαγνωστική μέθοδος στην ογκολογία.

 

Το νέο αυτό υβριδικό σύστημα μελέτης δομής και λειτουργίας  αποτελεί συνδυασμό τομογραφικής γ-camera SPECT, δύο κεφαλών, μεγάλου πεδίου και μεταβλητής γωνίας με αξονικό τομογράφο. Αποτελεί τη μεθοδολογία μοριακής απεικόνισης με τις περισσότερες εφαρμογές. Δίδει μοναδικές λειτουργικές και βιοχημικές πληροφορίες, που αφορούν τόσο στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος όσο και στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τις νοσολογικές οντότητες.

Η συνυπάρχουσα CT βοηθά δραστικά αφ’ ενός στην καλύτερη εντόπιση των ευρημάτων της SPECT στις τομές τριών επιπέδων και αφ΄ ετέρου στη διόρθωση της εξασθένισης των φωτονίων από τους ιστούς κατά τη διαδρομή τους εντός του ανθρωπίνου σώματος, πριν φθάσουν στην ανιχνευτική διάταξη των κεφαλών της γ-camera.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό τα ψευδώς θετικά και αρνητικά αποτελέσματα και βελτιώνεται η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου.

Παράλληλα με την χρήση διαφόρων  εμπορικών λογισμικών (XELERIS, NEUROCAM,OASIS, OSIRIX } γίνεται συνεκμετάλλευση των πληροφοριών από όλες τις διαγνωστικές μεθόδους PET, CT, MRI, SPECT για την αξιολόγηση ευρημάτων που είναι δυσερμήνευτα.

term of service and privacy policy